پرسی موسڵ لە ڕۆژنامەگەری شاری سلێمانيدا 2 ئاب 1922-14 كانوونی دووەم 1926. - عبدالله د. شاخەوان (گۆڤاری ئەکادیمیای کوردی, 2024)
یەكێك لەمەسەلە چارەنووس سازەكانی سەرەتای بیستەكانی سەدەی ڕابردوو پرسی ولایەتی موسڵ بوو كە ڕاستەوخۆ پەیوەست بوو بە چارەنووسی كوردانی باشور لە هەلومەرجی دوای كۆتایی هاتنی جەنگی یەكەمی جیهانی و بەریەكەوتنی بەرژەوەندی زلهێزەكان بەبێ‌ لە بەرچاوگرتنی خواستی هاوڵاتیانی كورد لەم بەشەی كوردستان بەعێڕاقەوە لكێنرا. لەم سەروبەندەشدا شاری سلێمانی بەهۆی بەرپابوونی جوڵانەوەكانی شێخ مەحمود وبەریەكەوتنەكانی لەگەڵ دەسەڵاتدارانی بەریتانی لەماوەی1919-1925 ببووە گۆڕەپانی سیاسی لەباشوری كوردستان، هاوتەریب وەك بەرجەستە بوونی دۆخى ڕۆشەنبیری لەشارەكە هەندێك ڕۆژنامەش هاتوونەتە وەشاندن كە بەشێكیان وەك زمانحاڵی فەرمانڕەوایەتیەكەی شێخ محمود خۆیان ناساندووە، لەهەمان كاتیشدا هەندێكیان وەك ڕۆژنامەێكی فەرمی دەركەوتوون، لەقۆناغی توێژینەوەكە، زیاتر گوزارشتیان لەسیاسیەت و بۆچوونی هەریەك لەدەسەڵاتدارانی بەریتانیا و لەگەڵیشیدا حكومەتی تازە دامەزراوی عێڕاقیش كردووە.