بنه مايێنن ڕەخنەیا ڕەوشەنبیری د تێکستێ شانۆیێدا شانۆگه رييا (کەڕەکان) وه كو نموون ه - علي, میڤان (گۆڤاری ئەکادیمیای کوردی, 2024)
ڕەخنەیا ڕەوشەنبیری ئێ ك ژ ئه وان تیۆرێن ڕەخنەییه ، پاش نويخازى و بونیاتگەریيێ د سەردەمێ هەڤچەرخدا جهێ خۆ ب شێوەیەکێ بەرفرەه د مەیدانا ڕەخنەییدا دیتی. ڕه خنه يا ڕ هوشه نبيرى گرنگیيێ ب خواندن و ڤەکۆلینا بابەتێن ڕەوشەنبیری ددەت ژ بۆ هندێ بگەهیتە بەرسڤا کۆمەکا پرسیاران ژ ئه وانژى، تێگەهێ ڕەوشەنبیری و ڕێکخستنا ڕەوشەنبیری و ڕەگەزێن ئ هوێ د بەرهەمێن ئەدەبی و هونەریدا، لێگەریان ل چەوانیيا ڕەنگڤەدانا ڕێکخستنا ڕەوشەنبیری د گوتارا تێکستیدا دویری ڕەخنەیا ئەدەبی و هونەرییا گرێدای دین و پیڤەرێن ئەرستيیێن دوکمایی بۆ ژانرێن ئەدەبی و هونەری هاتینە دانان بۆ دەستنیشانکرنا بەرهەمێ بلند و بژارە و بەرهەمێ نزم ب ڕێکا زمانی و ڕەوانبیژيیێ و لایەنێ جوانکاری. ئەڤ ڤەکۆلینە هاتييه ته رخانكرن بۆ ڤەکۆلینا ڕێکخستنێن ڕەوشەنبیری یێن ڤەشارتى و هاتینه پەردەپۆشکرن ب ڕێکخستنێن جوانکاری یێن ئاشکەرا د تێکستێ شانۆگەریيا )کەڕەکان( یا نڤيسه ر )فەرهاد پیربال(يدا، یا کو ڕویدانێن ئ هوێ ل دور ململانێيا جیهانا تایبەت يا نموونەیا تاکی یا ئارام و بێدەنگ و جیهانا کەتواری یا تژی دەنگ و ژاوەژاو و توند و تیژی ژ مەتریالێن پیشەسازی یێن شارستانیەتێن سەردەست.