مۆرفۆلۆجیی بنچینەیی/ بنجی لە زمانی کوردیدا - محی الدین, بازیان; پ. د. سەباح ڕەشید قادر; پ. ی. د. ئازاد ڕەمەزان عەلی (گۆڤاری ئەکادیمیای کوردی, 2024)
ئەو زمانانەى لە پەيوەنديدايە لەگەڵياندا، وەرگرتنى ئەزمونەكانيان، لە هەمويان گرينگتر تواناى مەعريفى قسەكەرى زمانەكە خۆى. مۆرفۆلۆجیی بنجى لە جياوازەكانەوە، واتە لە پۆلى مۆرفۆلۆجیى جياوازەوە، ئەو بۆچونە پشت بەو بيرۆكەيە دەبەستێت، كەوا هەندێ بنەماى باوی نمونەيى و ئاسانتر بۆ بەكارهێنانى زمانەكە و فێربونى هەن. دەستنيشانكردنى ئەو بنەمايانە، بەپێى دەستە پێوەرێك دەبێت، كەوا مەزەندە دەكرێت، كە گرينگى خۆیان لە چێوەى سيستەمەكانى مۆرفۆلۆجيدا هەبێت، بە وێنەى زەلال بون / ڕەوانى زمانەكە (Transparency) ، بە بەرهەمى (Predncyioity) و پەيكەردارى (Iconicity). يەكێك لە كليلەى مەبەستەكانى ئەو تيۆرە، يان بۆچوونە، ئەوەيە كە لێكدانەوە و وەسفێك بۆ بازنەيەكى فراواندا بەكارهاتووە، لە چێوەى دياردە مۆرفۆلۆجيیەكاندا، كە گەردانكردن ، داڕشتن، لێكدان و بەنوسەككردن لەخۆدەگرێت، هەروەها گەشە بە هەندێ پۆل وشەسازى بنچينەيى (بنجى)، كە ناونيشانى ئەو توێژينەوەى ئێمەيە، بريتييە لە چێوەيەكى كاركردن بۆ لێكدانەوە و بەراوردكردنى مۆرفۆلۆجیى لە ميانەى زمانە ئەوە بكات، بۆچى هەندێ لە زمانەكان لە زمانى تر قالبە ( چێوەداڕشتنە) بنجييەكانيان لە زمانێكى تر زياترە، ئەوەش دەكرێت بە هەندێ هۆكارى، وەكو: لايەنى مێژوويى زمانەكە، جۆرى ى نوێى سيستەمى مۆرفۆلۆجى دەدات